DTU Risø
fremtidssikret campus
Udvidelsen og transformationen af DTU Risø skaber én sammenhængende campus med grønne haverum og et levende studie- og forskningsmiljø. Arkitekturen skaber en afslappet atmosfære ved at blande det genkendelige med det nyskabende, så afdelingen samtidig fremstår moderne. Nye topmoderne kontorer og forskningsfaciliteter understøtter et godt arbejdsmiljø og den vigtige forskning i bæredygtig energi.
DTU Risø ligger naturskønt i grønne omgivelser og med hav til alle sider. Siden 2012 har DTU Risø været den samlede campus for Institut for Vindenergi – et stærkt forskningsmiljø, der samler alle forskerne på ét sted, så de let kan udveksle idéer og udvikle ny viden. Det færdige byggeri rummer moderne faciliteter, der styrker forskningen i fremtidens energiform. De nye bygninger er både en fortsættelse og nyfortolkning af æstetikken fra den eksisterende campus, der er karakteriseret ved gule mursten. Vi har fastholdt dette design i den endelig projektering.
Kvalificering af designet
I det endelige byggeri har vi bearbejdet og videre udviklet designkonceptet blandt andet i forhold til installationer og valg af materialer. I projektforslaget er der truffet endelige beslutninger om opgavens æstetiske, funktionelle og tekniske kvaliteter. I forbindelse med den endelige projektering af designet har vi blandt andet håndteret grænsefladerne mellem arkitektur, funktion, æstetik og tekniske løsninger. Det vil sige, vi har tilpasset designforslaget, så det blev bygbart og kunne realiseres i totalentreprise med fokus på brugerbehov og tekniske krav.
En moderne transformation
Renoveringen af bygningerne 100, 101 og 125 skaber et mere moderne og funktionelt forskningsmiljø, hvor funktionerne er adskilte, men med mange kig på tværs i bygningen. Vi har på baggrund af designforslaget skabt og gjort designforslaget bygbart, så det kunne realiseres og den endelige udformning af laboratorie- og forskningsmiljøer lever op til bygherres krav og kunne idriftsættes. Laboratorierne skaber et bedre arbejds- og studiemiljø. Vægge til kontorerne er af glas, så lys kan vandre gennem bygningen og så husets brugere oplever aktiviteten i bygningen.
Moderne forskningsrum
I bygningerne 123, 171 og 170 har vi skabt et projektforslag, som har gjort dispositionsforslaget realiserbart. De avancerede laboratorier og værksteder er designet til forskning og testning. Ud over at opfylde alle funktionelle krav er faciliteterne høje, rummelige og behagelige at opholde sig igennem mange timer. Mellem bygningerne er der skabt have miljøer af 1:1 Landskab, som gennem materialer og beplantning understøtter forbindelsen mellem afsnittene. I haven er der plads til alt fra uformelle møder og pauser til længere ophold og testområder.
Den nye front til DTU Risø
Bygning B171 er synlig fra hovedvejen og er et markant pejlemærke på turen gennem fjordlandskabet. Bygningens imødekommende ankomstområde, som inkluderer en have, leder brugeren videre ind i bygningen og forskningsmiljøet.
Grønt campuskoncept
Bygningen har gennemgået en udvidelse og transformation, der forbinder campus gennem grønne, åbne områder, hvilket skaber et levende studie- og forskningsmiljø samt et samlet arkitektonisk koncept. Arkitekturen skaber en afslappet atmosfære ved at blande det velkendte med det innovative. De avancerede laboratorier og værksteder er dedikeret til forskning og testning inden for mekanisk testning og metalbearbejdning, mikroskopi og tomografi samt fiberlaboratorier. Disse faciliteter opfylder ikke blot alle funktionelle krav, men tilbyder også rummelige, høje og komfortable miljøer, der egner sig til længere ophold. Moderne kontorer og forskningsfaciliteter understøtter et godt arbejdsmiljø for vigtig forskning inden for bæredygtig energi.
- Bygherre
- Bygningsstyrelsen
- Areal
- Nybyg: 4.700 m2, Renovering: 2.450 m2
- Beliggenhed
- Risø, Roskilde
- Samarbejde
- NORD Architects, BAM Danmark, Norconsult, Langvad Arkitekter, 1:1 Landskab
- Billeder
- Niels Nygaard
- Brugere
- DTU